Downfall (Η Πτώση, 2004)

Downfall (Η Πτώση, 2004)

Διάρκεια: 2ω 36λ
Σκηνοθεσία: Oliver Hirschbiegel
Σενάριο: Bernd Eichinger
Πρωταγωνιστές: Bruno GanzAlexandra Maria LaraUlrich Matthes

Trailer:


Υπόθεση:

Απρίλιος του 1945, Βερολίνο. Ο Χίτλερ με τους πιο στενούς του συνεργάτες είναι κλεισμένοι στο καταφύγιο του αναμένοντας την πτώση της ναζιστικής Γερμανίας από τον Σοβιετικό στρατό και τη λήξη του Β Παγκοσμίου πολέμου .


Σχόλιο Λεωνίδας Παπαγιαννακόπουλος:

 

Ότι και να γραφτεί για το Downfall σίγουρα θα είναι λίγο. Είναι από τις ταινίες που πραγματικά θα μου μείνουν αξέχαστες. Για να μην τα πολυλογώ το Downfall ξεκίνησε με τη συγκινητική συνέντευξη της Traudl Junge, πρώην γραμματέα του Χίτλερ. Κάτι τέτοιο ήταν αρκετά έξυπνο, γιατί σε έβαζε κατευθείαν στο πνεύμα της ταινίας .

Το Downfall είχε και διδακτικό χαρακτήρα καθώς ήταν ένας συνδυασμός ντοκιμαντέρ και ταινίας, παραθέτοντας αρκετά αληθή ιστορικά γεγονότα με μεγάλη ακρίβεια. Παρόλο που η ταινία ήταν σχεδόν 2,5 ώρες δεν κούραζε καθόλου τον θεατή. Όμορφα πλάνα, ένα άρτιο μοντάζ χωρίς υπερβολικά πολλές σκηνές βομβαρδισμών, όπως συνηθίζουμε σε αρκετές ταινίες παρόμοιου είδους, δημιουργούσαν ένα απολαυστικό οπτικοακουστικό θέαμα .

Με την τόσο καλή σκηνοθεσία του Downfall, έχανες την αίσθηση του χρόνου και του χώρου. Έτσι ένοιωθες ότι έχεις μεταφερθεί σε μια γωνία του κρησφύγετου και συμμετέχεις σε κάθε σκηνή . 

Και πάμε στο σημαντικότερο όλων. Μία πραγματικά ανατριχιαστική ερμηνεία του Bruno Ganz υποδυόμενος τον Χίτλερ, λες και ήταν γεννημένος για αυτό τον ρόλο. Εκτός από τον Bruno Ganz το υποκριτικό ταλέντο όλων των άλλων ηθοποιών ήταν σε αρκετά υψηλό επίπεδο με συνέπεια να είναι όλοι τους απολαυστικοί .

Κάτι που ήταν αξιοσημείωτο είναι ότι το Downfall είναι από τις λίγες ίσως και μοναδικές ταινίες του είδους που παρουσιάζουν τους ναζί και τον Χίτλερ ως απλούς ανθρώπους και όχι ως τέρατα της ιστορίας. Είναι από τις ελάχιστες φορές που το λέω αλλά το Downfall ήταν ένα πραγματικό αριστούργημα της έβδομης τέχνης που ο καθένας οφείλει να δει για ψυχαγωγικούς αλλά κυρίως διδακτικούς σκοπούς.

Καλή διασκέδαση!!
Για επιπλέον προτάσεις θα μας βρεις στέλνοντας μήνυμα στα mail της σελίδας!


Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest

Leave a Reply