Hotel Rwanda

Hotel Rwanda (2004)

Hotel Rwanda (2004)

Διάρκεια: 2ω 1λ
Σκηνοθεσία: Terry George
Σενάριο:  Keir PearsonTerry George
Πρωταγωνιστές: Don CheadleSophie OkonedoJoaquin Phoenix 

Trailer:


Υπόθεση:

Ο Paul Rusesabagina ήταν διευθυντής του ξενοδοχείου που φιλοξένησε περισσότερους από χίλιους πρόσφυγες Tούτσι κατά τη διάρκεια του αγώνα τους εναντίον της πολιτοφυλακής Χούτου στη Ρουάντα. Βασισμένο σε αληθινή ιστορία.


Σχόλιο Αλέξανδρος Χατζής:

Πολλές φορές οι ταινίες μας χαράσσουν. Άλλοτε θετικά, άλλοτε αρνητικά. Σίγουρα το Hotel Rwanda είναι από τις ταινίες που θα θελήσεις κάποτε να ξαναδείς. Όταν πρωτοείδα την ταινία ήμουν αρκετά μικρός ώστε να καταλάβω τι ακριβώς συμβαίνει. Μετά από λίγα χρόνια ψάχνοντας την κάθισα να την δω και να αναλύσω τι υπάρχει πίσω από αυτή την ταινία.

Άνοιξη 1994, Ρουάντα. Έπειτα από αεροπορικό δυστύχημα και τον θάνατο του προέδρου της χώρας ξέσπασε μία από τις μεγαλύτερες γενοκτονίες της σύγχρονης ιστορίας μεταξύ των φυλών Χούτου και Τούτσι. Τα περισσότερα θύματα της γενοκτονίας ανήκαν στη φυλή Τούτσι. Ο αριθμός των θυμάτων θα ήταν ακόμα μεγαλύτερος αν ένας ξενοδοχοϋπάλληλος, γνωστός ως «Αφρικανός Σίντλερ» δεν φυγάδευε στο ξενοδοχείο «Des Milles Colline”, 1.268 πρόσφυγες… το γεγονός αυτό ενέπνευσε τους Keir Pearson και Terry George να γράψουν το Hotel Rwanda.

Ας δούμε όμως εκτενέστερα το Hotel Rwanda και τα της ιστορίας σε link στο τέλος του άρθρου. Η ταινία απέσπασε 3 Όσκαρ. Αναμενόμενο με τις ερμηνείες των Don Cheadle και Sophie Okonedo να είναι κορυφαίες. Μπαίνουν στο ρόλο, ακολουθούν πιστά το σενάριο, βιώνεις τα συναισθήματα των πρωταγωνιστών της ιστορίας με τον τρόπο που παίζουν. 

Το σενάριο και η σκηνοθεσία δεν θα μπορούσαν όμως να πάνε πίσω. Αν και δύσκολη η αναπαράσταση των σκηνών από την πραγματική ιστορία, ο Terry George κατάφερε σε μεγάλο βαθμό με προσοχή να  μεταφέρει τις σκηνές στο Hotel Rwanda χωρίς λάθη, δίνοντας μια ρεαλιστική εικόνα των καταστάσεων του εμφυλίου. Σε αυτό μεγάλο ρόλο έπαιξε ότι συνέδραμε και ο πραγματικός πρωταγωνιστής της ταινίας Paul Rusesabagina στη δημιουργία του σεναρίου.

Το κλείσιμο της ταινίας είναι αναμφισβήτητα πολύ όμορφο και ελπιδοφόρο, όμως το κεντρικό μήνυμα είναι πως στις δύσκολες στιγμές οφείλουμε να κοιτάμε και το διπλανό μας και όχι μόνο το δικό μας όφελος. Το Hotel Rwanda είναι μια ποιοτική, προσεγμένη και εκπαιδευτική ταινία και αξίζει να την δεί κάποιος ακόμα και για μία μόνο φορά.

Πηγή: http://www.mixanitouxronou.gr/o-afrikanos-sintler-o-xenodochoipallilos-pou-edose-katafigio-se-chiliades-kinigimenous-ke-tous-esose-apo-tin-genoktonia-tis-rouanta-opou-sfagiastikan-850-000-anthropi-i-zoi-tou-egine-tenia/

Δείτε Ακόμα:  Salò, or the 120 Days of Sodom (120 Μέρες στα Σόδομα, 1975)

Καλή διασκέδαση!!
Για επιπλέον προτάσεις θα μας βρεις στέλνοντας μήνυμα στα mail της σελίδας!

 

 


Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest

Leave a Reply