Inception

Inception (Γένεση, 2010)

Inception (Γένεση, 2010)

Διάρκεια: 2ω 28λ
Σκηνοθεσία: Christopher Nolan
Σενάριο: Christopher Nolan
Ηθοποιοί: Leonardo DiCaprio , Tom Hardy, Ellen Page, Joseph Gordon-Levitt, Cillian Murphy, Marion Cotillard, Ken Watanabe
Τρέιλερ:


Υπόθεση:

Ο Ντομ Κομπ (Leonardo DiCaprio) είναι ένας επιδέξιος ληστής και άσσος στην επικίνδυνη τέχνη της εκμαίευσης: μπορεί να κλέψει πολύτιμα μυστικά από τα βάθη του υποσυνείδητου τη στιγμή που το θύμα του κοιμάται βαθιά και το πνεύμα του είναι πάρα πολύ ευάλωτο. Η σπάνια ικανότητα του Κομπ τον έχει καταστήσει πολύτιμο παίκτη στην επικίνδυνη σκακιέρα της εταιρικής αντικατασκοπείας, αλλά και διεθνή φυγά, αφαιρώντας του ό,τι έχει αγαπήσει στη ζωή του. Ο Κομπ όμως, δέχεται μια πρόταση που μπορεί να τον εξιλεώσει. Μια τελευταία δουλειά που μπορεί να του χαρίσει πίσω τη χαμένη του ζωή αρκεί να καταφέρει το αδύνατο – την γένεση (inception). O Κομπ και η ομάδα του που απαρτίζεται από ειδικούς πρέπει να καταφέρουν το αντίθετο απ’ ό,τι έκαναν ως τώρα. Ο στόχος τους πλέον δεν είναι να κλέψουν μια ιδέα, αλλά να καλλιεργήσουν μια καινούργια. Αν τα καταφέρουν, θα σκηνοθετήσουν το τέλειο έγκλημα. Όμως, κανένας σχεδιασμός δεν είναι αρκετά προσεκτικός ούτε οι ικανότητές τους μπορούν να διασφαλίσουν ότι θα ξεφύγουν από τον πιο επικίνδυνο εχθρό τους, που δείχνει να μπορεί να προβλέψει κάθε τους κίνησή. Έναν εχθρό που μόνο ο Κομπ θα μπορούσε να προβλέψει.


Σχόλιο Μιχάλης Φαλιάγκας:

Inception ή αλλιώς “Γένεση”. Μια από τις 3 αγαπημένες μου ταινίες και πιστέψτε με έχω δει πολλές! Μια ταινία που όσες φορές και την ξαναδώ είναι σαν να είναι η πρώτη φορά. Δεν θα χάσω άλλο χρόνο στις εισαγωγές γιατί εδώ έχουμε ψωμί!

 Ξεκινάμε με ένα σημαντικό κομμάτι , αυτό της σκηνοθεσίας. Christopher Nolan (Memento, Batman, Interstellar, The Prestige). Το όνομα αυτό και μόνο αρκεί  για να μας  πει  πολλά. Αναμφίβολα ένας από τους καλύτερους σκηνοθέτες στην ιστορία του κινηματογράφου και σε αυτή την ταινία το αποδεικνύει περίτρανα. Εκπληκτικές σκηνές, τρομερά CGI και αμέτρητα καλοστημένα πλάνα ηθοποιών. Αρκετές είναι επίσης οι λήψεις που έχουν γίνει σε φυσικό περιβάλλον αλλά κι όσες είναι στο στούντιο έχουν εντυπωσιάσει. Σε αυτό το σημείο δεν θα μπορούσα να μην αναφερθώ και στην μουσική , του Hans Zimmer , που πλαισιώνει την ταινία ,ο οποίος μοιάζει να έχει διεισδύσει κυριολεκτικά στο μυαλό του Nolan έτσι ώστε ήχος και εικόνα να δώσουν αυτό το αριστούργημα. Σε αυτή την ταινία ο Nolan μας έδωσε μια από τις πιο πολυσυζητημένες σκηνές του σύγχρονου κινηματογράφου (παρεκκλίνει η σβούρα ή όχι;)  , και όπως ο ίδιος έχει δηλώσει “Το ερώτημα αυτό μου έχει τεθεί περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη ταινία”.  Εξάλλου δεν κέρδισε τυχαία Όσκαρ καλύτερων ειδικών εφέ, διεύθυνσης εικόνας και ήχου!

 Εκτός από σκηνοθέτης και σεναριογράφος, ο Christopher Nolan απλά «ζωγραφίζει». Το Inception είναι η απόδειξη ότι η φαντασία του ανθρώπου μπορεί να οργιάσει. Βέβαια κατά την γνώμη μου μιλάμε για ένα ιδιοφυέστατο σεναριογράφο που σίγουρα μας το μεταδίδει και μέσα από το σενάριο της ταινίας. Το Inception θα το χαρακτήριζα κατά κύριο λόγο ως μια ταινία μυστηρίου και άφθονη δράση και στοιχεία επιστημονικής φαντασίας που σου «καίνε» το μυαλό . Κάθε ταινία όμως που σέβεται τον εαυτό της έχει και κάποιες σταγόνες δράματος ,που συνήθως εμπλέκουν μια γυναίκα στην ιστορία. Η υπόθεση δεν μπορεί να συγκριθεί με καμία άλλη, και αυτό την κάνει αυτόματα ξεχωριστή, και σίγουρα είναι ικανή να τέρψει το ενδιαφέρον ακόμα και του πιο νωχελικού ανθρώπου. Επίσης το τέλος θα σας αποτελειώσει!

 Τι είναι αυτό όμως που κάνει μια ταινία αξιομνημόνευτη; Οι ηθοποιοί σαφώς…και το Inception έχει μπόλικους. Κυβερνήτης στην φρεγάτα “Inception” ποιος καλύτερος από τον Leonardo DiCaprio ( Titanic, The Revenant, Wolf of Wall Street). Τα λόγια περιττεύουν όταν μπορείς απλά να δεις τον Leo να ερμηνεύει ρόλους, όπως ακριβώς έκανε και εδώ ως «συλλέκτης» πληροφοριών από ξένα όνειρα. Συγκυβερνήτης του, ο Joseph Gordon-Levitt (Looper, Don Jon, 50/50), ο «συντονιστής», αυτός που καθορίζει ποιος θα μπει, σε ποιο όνειρο θα μπει και ποτέ θα μπει. Ακολουθούν, Ellen Page (X-Men:Days of Future Pass), «η αρχιτέκτονας», καλείται  να χτίσει το όνειρο μέσα στο οποίο θα στηθεί η παγίδα,  Tom Hardy (Legends, Batman: The Dark Knight Rises) ή αλλιώς «ο πλαστογράφος», πρέπει να προστατεύσει τον συλλέκτη από τα παρασιτικά στοιχεία του ονείρου  και  Cillian Murphy (Ο αγαπημένος μας Τόμας Σέλμπι στους Peaky Blinders, Dunkirk, Batman:The Dark Knight) , «το θύμα» της υπόθεσης που θα του «σαμποτάρουν» το υποσυνείδητο. Πίσω από όλα αυτά βρίσκεται ο χρηματοδότης της αποστολής ή αλλιώς «ο τουρίστας» που επιβλέπει την όλη επιχείρηση, Ken Watanabe (The Last Samurai, Godzilla). Και τέλος ,”last but not least”, Marion Cotillard (La Vie En Rose, Rust and Bone, Allied), «η σκιά», και πιο συγκεκριμένα η γυναίκα του Κόμπ (Leonardo DiCaprio) που δεν μπορεί να απομακρύνει από το δικό του υποσυνείδητο. Την παροιμία « όπου ακούς πολλά κεράσια κράτα μικρό καλάθι» την ξέρετε; Εδώ δεν ισχύει!

Οι ,διεθνούς φήμης, κριτικοί ταινιών (και σίγουρα δε ταυτίζω τον εαυτό μου με αυτούς!) χωρίζουν τις ταινίες σε 3 τομείς  Σκηνοθεσία, Σενάριο, Ηθοποιία. Το Inception περνάει και στα 3 και με βαθμό. Είναι πασιφανές λοιπόν πως μιλάμε για μια από τις κορυφαίες ταινίες! Μια ταινία που από την πρώτη στιγμή μέχρι και την τελευταία θα  κρατήσει το ενδιαφέρον σου αμείωτο ,θα σε εντυπωσιάσει και στο τέλος θα διεισδύσει στο υποσυνείδητό σου και θα  σε κάνει να μιλάς αρκετό καιρό για αυτή!

Αλήθεια όμως το Inception υπάρχει ή είναι μήπως όλα ένα όνειρο…;

Έως την επόμενη φορά, να είστε καλά και να θυμάστε « οι ταινίες είναι τα χρώματα κι εσείς ο καλλιτέχνης…φτιάξτε έναν ωραίο πίνακα»

Inception (Γένεση, 2010)
Επιμέλεια:
Μιχάλης Φαλιάγκας

Δείτε ακόμα: Goodfellas (Τα Καλά Παιδιά, 1990)

Καλή διασκέδαση!!
Για επιπλέον προτάσεις θα μας  βρεις στέλνοντας μήνυμα στα mail της σελίδας!


Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest

Leave a Reply